marți, 16 februarie 2016
Biscuiti cu masline
Nu-i nimic spectaculos in biscuitii astia, dar sunt exceptionali. Au disparut de pe platou foarte, foarte repede.
Reteta de pe nosalty.hu, , de unde am incercat o gramada de retete in ultimul timp.
- 300 g faina
- 150 g unt rece cubulete
- 100 g masline negre, fara samburi, taiate marunt
- 75 g parmezan, proaspat ras
- 125 ml lapte
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita zahar
Se amesteca faina, sarea, praful de copt si zaharul cu untul taiat cubulete. Se adauga putin lapte si putin parmezan. Se framanta cu mana sau cu robotul. Se adauga maslinele, parmezanul si laptele ramas, si se formeaza un aluat omogen. Se imparte aluatul in doua, si din fiecare bucata, se formeaza cate un cilindru. Se invelesc cilindrii in folie, si se baga la frigider pentru 45 min. Se taie feliute de 1/2 de cm, si se pun pe hartia de copt. Se lasa la cuptorul preincalzit, pana se auresc.
cam asa arata
inca una
si o muscatura
marți, 2 februarie 2016
Prajitura Ludlab
Reteta de pe nosalty.hu.
pentru blat
- 5 oua
- 5 linguri zahar praf
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao neindulcita
- 1 lingurita praf de copt
pentru crema
- 150 g unt
- 100 g zahar praf
- 3 inguri cacao neindulcita
- 250 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 150 g compot de visine sau visine congelate
- 50 ml zeama de visine
- 150 ml rom, eu am pus cam 50 ml
- 1 pachetel zahar vanilat, eu pun o lingura
pentru glazura
- 100 g ciocolata
- 100 g frisca
- 2 linguri ulei
Pentru piscot se bat galbenusurile cu zaharul si sarea, pana se albesc. Se bat si albusurile spuma tare, apoi se adauga alternativ, albusurile si amestecul de cacao, faina si praf de copt, la galbenusuri. Se coace in tava unsa cu unt si presarata cu faina, pana trece testul scobitorii. Pentru crema se amesteca amidonul cu laptele. Se fierbe pana se ingroasa, si se lasa la racit. Untul molae se bate cu zaharul si cacaoa, apoi se adauga amidonul cu lapte, putin cate putin. Visinele puse in rom, se scurg si se adauga la crema. Se pune romul, zeama de visine si zaharul vanilat. Se intinde apoi crema peste piscot si se pune la frigider pana se intareste crema. Se glazureaza cu ciocolata topita cu putina frisca si cu doua linguri de ulei.
Eu am gresit crema, mi-a iesit prea gros amestecul de lapte cu amidon, si nu s-a mai omogenizat cum trebuie, dar a fost ok.
aici prajitura