marți, 29 septembrie 2015

Vanillekipferln cu zahar de portocale



Vanillekipferln sunt printre fursecurile mele preferate. Ca-s cu nuca sau migdale is la fel de bune. Cel putin pentru mine. Urmeaza sa fac si cu nuci pecan ca-s chiar curioasa daca-s mai bune decat cu nuca normala. Si am vazut facute si cu seminte de dovleac. Astea au in loc de zahar pudra, zahar pudra cu coaja de portocale. Foarte, foarte bune. Cam sfarmicioase, asa ca inca caut aluatul perfect, dar bune, bune la gust. Aici inca o reteta foarte asemanatoare, dar tot sfarmicioase.

Reteta de pe essen und trinken.

pentru zaharul de portocale

- 1 portocale bio

- 80 g zahar

- 1/2 lingurita mac macinat

pentru aluat

- 2 lingurite anason, eu nu am pus

- 1 pastaie de vanilie

- 200 g unt

- 90 g zahar pudra

- 1 galbenus mijlociu

- putina sare

-300 g faina

- 100 g migdale macinate

Pentru zaharul de portocale se rade coaja de portocala. Se amesteca cu zaharul si se pune pe o hartie de bucatarie la uscat. A doua zi se macina in macinatorul de cafea. Eu am facut cu miniproul si nu a rezultat chiar zahar praf, dar a fost ok. Se amesteca cu macul macinat. Eu nu am pus mac.
Anasonul se sfarma,semintele se scot din pastaia de vanilie si toate se amesteca cu restul ingredientelor. Se inveleste aluatul in folie si se pune pentru o ora la frigider. Apoi se scoate aluatul si se fac doua suluri. Se taie feliute din care se formeaza intai bile, apoi cornulete. Se pun pe tava pregatita si se mai baga la frigider 30 min. Apoi se coc pana se auresc un pic pe margini. Calde se tavalesc prin zaharul de portocale.

aici e zaharul cu coaja de portocala pus la uscat



a doua zi macinat



si aici fursecurile



si sectiune


marți, 15 septembrie 2015

Spitzbuben



Spitzbuben este un tip de fursec cu origine elvetiana, dar este cunoscut si in Austria unde se mai numesc si Linzerauge, si in Germania. In mod traditional are o froma cu trei gauri, dar poate avea orice alta forma pana la urma. Umplutura de asemenea variaza de la gem de zmeura la diferite alte tipuri de gem acrisor. La mine de exemplu, gem de caise si visine. Si sunt fursecurile preferate ale fiicei mele.
Reteta de pe un site german, dar sincera sa fiu, nu pot sa pun link, pentru ca nu l-am salvat si nu mai stiu care e.


pentru aluat

- 225 g unt moale

- 125 g zahar

- 1 ou

- 375 g faina

- putina sare

pentru umplut

- gem acrsior

Se amesteca untul zaharul,oul, sarea si faina si se formeaza o bila. Se invleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru o ora. Se intinde apoi foaie si se taie cu forma. Jumatate din ele se gauresc. Se coc apoi pana devin aurii pe margini. Reci se umplu cu gemul ales.

aici fursecurile



de aproape



si sectiune


joi, 3 septembrie 2015

Turnulete cu nougat



Ma rog la mine turnulete cu crema  ganache de ciocolata cu lapte, ca nu ma dau in vant dupa nougat. Se poate pune si nutellasi ies tot delicioase. La noi raman in caiet sile voi face des.
Reteta de aici.

pentru aluat

- 250 g unt la temperatura camerei

- 2 galbenusuri

- 250 g faina

- 100 g alune putin prajite si macinate + cateva alune pentru ornat fursecurile

- putina sare

- 120 g zahar

- 50 g amidon

pentru crema

- 150 g frisca lichida

- 150 g ciocolata cu lapte

sau nutella

Se amesteca ingredientele, se formeaza bila,se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru o ora. Se scoate aluatul, se taie forme si se lipesc cu crema de ciocolata. Pe fiecare frursec se lipeste cu putina ciocolata, cate o aluna prajita. Pentru crema se pune frisca pe foc si se infierbanta. Se adauga ciocolata rupta bucati, si se amesteca.


si astea-s fursecurile



inca una



si sectiune