marți, 29 iulie 2014

Cuib de melci



Cu numele asta am gasit reteta intr-o carte veche de bucate. Stiam ca cele cu nuca sunt cuiburi de viespe, dar de astea nu stiam ca se cheama asa.
Pusa, ii multumesc mamei tale, ca ne rasfata cu cuiburile astea minunate. Tin minte perfect si prajitura chinezeasca  pe care o facea asa de buna.

pentru aluat:

- 1/2 kg faina

- 4 galbenusuri

- 2 linguri zahar

- putina sare

- 20 g drojdie proaspata

- 1 pahar lapte, cam 200 ml

- 50 g unt moale la temperatura camerei

pentru umplut:

- 200 g unt

- 8 linguri zahar

pentru insiropat:

- 500 ml lapte

- zahar si zahar vanilat dupa gust

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se toarna putin lapte caldut ( sa nu fie fierbinte ), cat sa o acopere si se lasa la crescut. Faina se pune intr-un castron, se face gaura la mijloc si se adauga zaharul, sarea si galbenusurile. Se framanata se adauga drojdia, laptele ramas, caldut si untul moale. Se face un aluat molcut. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Se freaca intre timp untul moale cu zaharul. Aluatul se intinde foaie de grosimea uni deget, se unge cu crema de unt si se taie felii groase cam de un cm. Se pun in tava tapetata cu putin ulei sau unt si se mai lasa putin la crescut. Se baga la cuptor si se lasa pana se auresc. Se fierbe laptele cu zahar si zahar vanilat. Peste cuiburile racite se toarna 2-3 linguri de lapte caldut si se lasa sa se zvante.
Sunt excelente si foarte, foarte pufoase.

cam astea ar fi



mie imi place sa fie super insiropate



eu am pus si semintele unui baton de vanilie

duminică, 20 iulie 2014

Empanadas cu carne de miel



Am intarziat un pic cu postarea, nu de parca in rest as posta foarte des, din cauza de concediu. Am fost intr-un scurt concediu la Mamaia si timpul nu-mi prea permitea sa sciru pe blog, de fapt nici sa citesc. Nu ma apuc sa povestesc cum a fost, au fost chestii care mi-au placut ( mai putine ) si chestii care nu mi-au placut. N-am fost la noi la mare din 1994 si nu pot sa zic ca-mi pare foarte rau. Ceea ce insa m-a dezamagit cel mai tare, au fost vechile statiuni ( Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp ) unde mergeam copil fiind aproape in fiecare an, si care acum sunt de nerecunoscut. Stiam ca nu mai sunt ce-au fost, dar parca nu ma asteptam sa arate atat de rau. Nu pot sa nu-mi amintesc cum ne plimbam seara prin statiuni, toata lumea imbracata frumos, totul curat, totul frumos. Din orice statiune locuiam, nu exista ca macar o seara sa nu ne plimbam pana pe terasa hotelului Amfiteatru din Olimp, unde mancam inghetata, si pana ai nostri beau ceva, noi coboram pe plaja si ne jucam la jocurile de pe plaja.  Poate doar copilaria facea sa mi se para atat de frumos. Cert e ca de atunci, multumesc lui Dumnezeu, am vazut locuri minunate, dar adevarat e ca la varsta aia, si pe vremurile alea, nu-mi puteam imagina ceva mai frumos decat sa mergi la mare si sa locuiesti la Belvedere, Panoramic sau Amfiteatru in Olimp. Na, dar destul cu astea. acum o reteta de pe un blog american de empanadas cu carne de miel. Le-am facut dupa Pasti, ca parca nu mai trece carnea de miel prea tare. Am reciclat-o ca alta sansa nu avea.

pentru aluat

- 320 g faina

- 1/ 4 lingurita sare

- 190 g unt rece din frigider

- 1 ou

- 4-5 linguri apa rece din frigider, eu bag repede un paharel cu apa la congi si-l tin cateva minute

pentru umplutura

- 300 g carne de miel

- ulei de masline

- 2 catei de usturoi taiati marunt

- 1 lingurita ghimbir macinat, eu am pus cam 1/2 lingurita

- partea alba de la un praz, taiat marunt

- 1/2 de zucchini taiat marunt

- 10 ciuperci

- un ardei iute, eu n-am pus

- mozzarella, eu am pus bilute mici de la Lidl, cam jumatate de cuite

- sare, piper

- un galbenus si putin lapte pentru uns deasupra

Pentru aluat se amesteca faina cu sarea, se adauga untul cubulete, oul, si apa si se formeaza o bila. Se inveleste in folie si se baga la frigider pentru 30 min.
Pentru umplutura se caleste prazul cu usturoiul, se adauga carnea, condimentele, ciupercile, zucchini, sare, piper, iar la sfarist mozzarella.
Aluatul se intinde foaie cam de 1/2 cm, se decupeaza cu o forma rotunda, se umplu si se lipesc in forma de semicerc. Se ung cu galbenus si se coc pana se auresc.

aici empanadas



si sectiunea




marți, 1 iulie 2014

Maxi king cake




Nu mi-am dat seama de la inceput ca aceasta prajitura vrea sa fie imitatia desertului pentru copii. Si dupa parerea mea, nici nu este acelasi lucru. Prajitura este excelenta, dar eu n-as confunda-o cu acel desert nici din greseala. De buna insa este foarte buna.
Kinder maxi king tin minte ca ne luam cand inca nu se gasea la noi, din Ungaria. Mergeam la clinica la Debrecen, si cand terminam acolo de abia asteptam sa mergem la Tesco, sa ne luam Kinder maxi king. Nici de atunci nu cred ca mi-am luat de multe ori. Totul e mai bun atunci cand nu se prea gaseste, sau e interzis.
Reteta de pe blogul polonez Rustykalna Kuchnia.

pentru blat

- 200 g biscuiti, eu am pus leibniz integrali

- 100 g unt topit

- 4 linguri nutella

pentru crema

- 400 g lapte praf

- 200 ml lapte proaspat

- 200 g unt

- 150 g zahar

- o lingura zahar vanilat

pentru stratul dintre cele albe

- o cutie 380 g lapte condensat indulcit

pentru glazura

- 100 g ciocolata alba

- 100 g ciocolata neagra

- 150 ml frsica

- nuci, alune, migdale putin prajite si taiate marunt

Pentru aluat se sfarma biscuitii pusi intr-o punga cu sucitorul,  apoi se amesteca cu untul topit si cu nutella. Se aranjeaza pe marginea si fundul unei forme de tarta si se lasa pana se intareste. Pentru crema se pune laptele cu untul cu zaharul si vanilia pe foc si se fierb. Se iau apoi de pe foc si se racoresc un pic. Se toarna peste laptele praf si se amesteca astfel incat sa nu faca cocoloase. Se pune jumatate din crema peste aluat, apoi se pune crema caramel si din nou cealalta jumatate de crema. Pentru crema caramel se pune conserva de lapte condensat intr-un vas, se acopera cu apa, si se lasa sa fiarba 2 ore jumate, pana se caramelizeaza. Pentru glazura se pune frisca la foc mic, se adauga ciocolatile si se lasa  sa se topeasca. Se pun si nucile si se toarna peste prajitura.
Eu am pus si in glazura si in crema si in aluat, putina sare.

aici conserva dupa ce s-a caramelizat laptele din ea


stratul de aluat


primul rand de crema


crema caramel


al doilea strat de crema


si cu glazura



si aici prajitura


felia


si pentru voi