marți, 17 iunie 2014

Tort Gateau Royale ( Trianon )



Datorita lui Foxy de pe forumul " arta culinara " am descoperit acest tort, si-i multumesc . L-am savurat cu ciocolatosii nostri veri din Timisoara, si ma bucur mult ca le-a placut tare. Miculinul care nu-i mare amator de ciocolata a mancat doua felii, asa ca e bun, clar. Nu prea merge sa fie facut cand is mari calduri, ca are oua crude, dar daca sunteti foarte atenti, si il puneti una doua la frigder, merge si acum cand e cald. Ma refer la faptul  ca eu cand tai un tort, nu-mi place ca imediat ce-am impartit feliile sa-l si bag la frigi. Poate mai vrea cineva, plus ca-mi place cum arata acolo pe masa. Aveam o matusa, care imediat ce te servea, japs cu ele in spais sau frigider de aveai senzatia ca mai mult nu ai voie sa mananci.Na dar asta chiar trebuie bagat imediat, avand oua crude in compozitie.
Reteta de pe arta culinara si-i multumesc mult lui Foxy.

pentru primul blat

- 60 g migdale macinate si cernute, eu am luat de la Kaufland si nu le-am mai cernut

- 130 g zahar

- 15 g faina

- 2 albusuri

- cu de la mine putere am pus putina sare

pentru al doilea strat

- 200 g nutella

- 70 g ciocolata alba, eu am pus o ciocolata intreaga de 100 g

- 120 g crepes denttelles sfarmate, eu nu am avut si am pus cigarettes care u fost cam dulci dar in rest ok ca si textura, intr timp am gasit si  crepes dentelles, asa ca data viitoare il fac ca la carte

pentru mousse de ciocolata

- 6 oua

- 120 g zahar

- 130 g smantana lichida, frisca

- 350 g ciocolata cu 70 % cacao, eu am pus 4 ciocolati, adica 400 g

- 100 g unt

Pentru primul blat am amestecat faina cu migdalele, apoi am incorporta de sus in jos, albusul batut bat cu zaharul si sarea. Fetele care l-au mai facurt scriau ca blatul le-a iesit cam tare, mie insa nu, sau cel putin nu mi s-a parut. Se pune apoi blatul pe o tava, si in jur se pune inelul pentru torturi. Pentru stratul doi se pune ciocolata alba la topit, se adauga nutella, apoi se i-a de pe foc si se pun crepes sfarmate. Se intinde acest strat peste blatul cu migdale. Se pune la frigider si intre timp se face mousseul de ciocolata. Se bat galbenusurile cu zahar fin, pana devin spuma . Se adauga ciocolata topita in frisca amestecand ca pentru crema ganache. Se adauga si untul moale, apoi albusurile batute cu putina sare si amestecand de sus in jos. Se intinde mousseul peste stratul de nutella si se baga la frigider.

aici tortul






si felia


de aproape




marți, 3 iunie 2014

Prajitura turceasca cu gris si iaurt




Am gasit aceasta minunata reteta tot pe blogul cafe da nysa  doar ca dintr-o anumita cauza ( ceva script, doar ca eu u ma pricep deloc ) nu pot naviga pe blogul asta decat tare greu. De asta nu reusesc sa pun pagina cu subiectul.
La noi au mare trecere prajiturile cu gris, asa ca n-am stat deloc pe ganduri. Am facut insa o modificare la sirop, in loc de apa am pus suc proaspat stors de portocale si mandarine, si zaharul l-am cam redus.

pentru aluat

- 500 g iaurt grecesc

- 4 oua

- 150 g zahar

- semintele dintr-o pastaie de vanilie

- 125 g unt

- 500 g gris

- 1 pachetel praf de copt

- unt pentru uns tava

- pesmet pentru tapetat

pentru sirop

- 500 g zahar, eu am pus cam 250 g

- 3/4 l apa, eu am pus 500 ml suc de portocale si mandarine si restul apa

pentru pus deasupra alune, migdale, fistic tocat, cocos ras

Iaurtul, oaule, zaharul si vanilia se amesteca. Se pune apoi untul topit si racit. Se omogenizeaza bine, pana se topeste zaharul. Grisul si praful de copt se adauga si ele la aluat. Se coace in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Pentru sirop se fierbe apa, sucul si zaharul pana se ingroasa. Siropul rece se toarna peste prajitura calda. Se serveste presarata cu cocos, alune sau migdale tocate. Eu marturisesc ca si fara este tare buna. Desi pentru poza am pus si eu semintele respective.



cam asta e prajitura




de aproape




si sectiune