marți, 19 noiembrie 2013

Chec cu lapte condensat si cacao



Pentru cineva care nu e mare fan checuri, fac destul de multe. Merg repede si sunt destul de apreciate. Eu raman la ideea mea, si anume - checul e o prajitura din paine - dar daca cei din jurul meu il apreciaza, am sa-l fac in continuare. Acum vorbind serios, unele sunt mai putin painoase decat altele. La asta mi-a placut aroma data de laptele condesat in combinatie cu cacaoa. Data viitoare pun in toata cantitatea cacao.
Reteta de pe acest blog.

- 300 g faina

- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

- 1/2 lingurita praf de copt

- 1/2 lingurita sare

- 1 lingura zahar vanilat, am pus eu

- 120 g zahar, eu am pus 100 g si a fost super ok

- 120 ml lapte condensat, dezavantajul e ca n-ai ce face cu restul de conserva, eu am folosit-o la cafea

- 90 ml lapte, eu am pus cam 110 ml

- 1 ou batut

- 90 g unt topit

- 1 lingura cacao

Se amesteca faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga oul batut, laptele, laptele condensat si untul topit. Se amesteca pana se omogenizeaza. Nu se insista cu amestecatul. Se toarna in tava 2/3 din aluat. In restul se pune cacaoa si se toarna peste aluatul alb. se marmoreaza si se baga la cuptor, la foc mediu, pana trece testul scobitorii.

aici checul gata


iar aici feliile


nu-s foarte marmorate, dar la gust e bun

marți, 12 noiembrie 2013

Mars cookies



Tare vroiam sa incerc o reteta de cookies, si acum i-am venit de hac. O sa mai urmeze si altele, acum ca am vazut cat sunt de bune. Eu am luat reteta de pe un site german, nu american, da- s foarte multumita de reteta. Acolo erau facute cu snickers, dar pentru ca eu nu ma dau in vant dupa snickers le-am facut cu mars.
Ceea ce  mi se pare foarte important la prajiturelele astea, e timpul de coaere. Ca de altfel la orice prajitura cu ciocolata in ea. Din trei tavi, doar una am reusit s-o fac cum trebuie. Prima am lasat-o prea mult, a doua a iesit super faina, iar ultima s-a copt un pic prea mult, dar aici am o scuza, hraneam copilul. Nu-s foarte rele nici daca se coc mai mult, dar daca se coc doar pana se incheaga, ies perfecte. Nu pot sa spun timpi, sau temperaturi pentru ca am un aragaza mai vechiut, dar pot sa spun ca verificandu-le din 10 in 10 minute se lasa doar pana cand se incheaga. Nu trebuie sa fie foarte ferme la atingere, doar cat sa fie inchegate.Oricum asta doar dupa o experienta poate sa-si dea seama fiecare.
Reteta de aici.


- 150 g ciocolata amaruie

- 200 g batoane mini de ciocolata,, eu am folosit normale, mars

- 125 g unt moale

- 175 g zahar, eu am pus 150 si au fost suficient de dulci

- 1 pachetel zahar vanilat, eu am pus cam o lingura rasa

- putina sare

- un ou

- 200 g faina

- 1 lingurita praf de copt

- 1 lingura cacao

Se topeste ciocolata pe baie de abur si se lasa sa se raceasca usor. Batoanele de ciocolata se toaca marunt.
Untul moale se bate cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana se topeste zaharul. Faina se omogenizeza cu praful de copt si cu cacaoa si se adauga la unt. Se adauga si ciocolata topita, si cam 2/3 din batoanele tocate. Se amesteca, apoi se ia cu lingura si se pun gramajoare pe hartia de copt cu destul spatiu intre ele. Pe fiecare prajitura se mai pun cateva cubulete din batoanele tocate si se baga in cuptorul incins, dar la foc mijlociu spre mic. Se tot verifica si cand sunt cat de cat inchegate, se scot. In felul asta vor ramane umede si "cauciucoase".

cam astea sunt ele, iar la noi intr in categoria to die for