vineri, 20 septembrie 2013

Bastonase de paine umplute cu branza




Va plac aluaturile dospite, sarate cu diverse umpluturi ? Noua ne plac mult de tot si ca urmare imediat ce am vazut reteta asta, am si incercat-o.
Mi-au iesit niste chestii minunate pe care am sa le repet cu siguranta mai ales sunt bune si pentru copii.
Reteta de pe blogul http://www.girlversusdough.com/

pentru aluat

- 180 ml apa calduta

- 2 lingurite rase zahar

- 2 1/4 lingurite drojdie uscata, eu am pus un pliculet intreg de drojdie uscata si asa fac si data viitoare pentru ca prea bune au iesit

- 2 linguri ulei de masline

- 250 g faina ungureasca  tip BL55 am folosit eu, data viitoare fac cu faina integrala

- 3/4 lingurita sare

- 1 lingura faina de malai

pentru umplut

- 100 g mozzarella rasa

- 100 g branza cheddar rasa

- 100 g edam

- 2 linguri bune de branza asiago

- 1 lingurita praf de usturoi

- putina sare

- 1/ lingurita fulgi de patrunjel, eu nu am pus, dar daca ii gasiti pe undeva spuneti-mi si mie va rog

- eu am pus si ceapa ciorii

la umplutura, parerea mea, e bine sa fie branze care nu se intaresc atunci cand  bastonasele, se racesc
data viitoare poate fac cu telemea, cantitatile la branza eu le-am pus dupa ochi

Se pune intr-un bol mai mic apa calduta cu zaharul si deasupra se presara drojdia. Se lasa cam 10 min sau pana cand incepe sa faca bulbuci. Se adauga si uleiul. Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu sarea iar in mijloc se face o gropita. Se adauga apoi treptat amestecul cu drojdie si se framanta pana iese un aluat elastic. Se formeaza o bila se pune intr-un vas, se acopera cu folie pentru ca sa nu se usuce si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. In reteta scria cam 1 h 1/2. La mine a mers mai repede, poate de ce am pus tot plicul de drojdie, care de fapt corespundea la 500 g faina, dar data viitoare fac la fel. Se imparte aluatul in doua, se presara putina faina de malai, se intind doua dreptunghiuri, se umplu, se pliaza si se taie bastonasele, apoi se mai presara branza deasupra. Se coc pana se auresc.
Pentru umplutura se amesteca ingredientele.

aluatul intins si presarata branza



 pliat si taiat, presarat din nou cu branza



gata copt


si bastonasele de aproape


sâmbătă, 7 septembrie 2013

Sufleu de branza cu gem de visine




Nu mai e noutate ca ne plac deserturile cu branza. Printre ultimele chestii testate, este si sufleul asta care ne-a placut foarte mult. Faptul ca l-am facut intr-o saptamana de doua ori, este destul de relevant, zic eu. Seamana  mult cu prajitura de branza, dar nu are unt. In cuptor de umfla asa de frumos, iar cand se raceste se lasa, dar ramane tare buna la gust.
Reteta de pe un blog german.

- 250 g branza de vaci

- 50 g praf de budinca de vanilie sau amidon, eu cumpar budinca bio de la magazinele DM

- o lingura de zahar vanilat

- 2oua

- putina sare

- 2 linguri rom, eu nu am pus

- coaja rasa de la o lamaie

- 50 zahar

in plus

- unt moale pentru uns formele

- faina pentru tapetat

- gem acrisor pentru servit

Se amesteca branza cu vanilia, sarea, coaja de lamaie, praful de budinca si galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu zaharul si se adauga la compozitia de branza amestecand de sus in jos. Se pune compozitia in trei forme mici unse cu unt si tapetate cu faina sau intr-o singura forma mare. Se baga la cuptor, la foc mediu, si se lasa pana se auresc. Se servesc reci sau caldute cu gem acrisor.

gta de servit

si " sectiune "