joi, 31 mai 2012

Prajitura zemoasa cu morcovi si mere




Nu prea credeam eu ca ii foarte zemoasa, dar reteta m-a facut curioasa. Si am incercat-o. Si chiar e o prajitura zemoasa si extraordinar de buna. Credeam ca am experimentat prajiturile cu morcovi, dar asta are o textura si mai faina. E tare buna si cu siguranta merge si cu alte fructe in locul merelor.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 1 mar

- 200 g morcovi

- 4 oua

- 100 g unt moale

- 100 g zahar

- 1/2 lingurita praf de copt, eu am pus mai mult

- putina sare

- 100 g migdale macinate

- 100 g faina de malai

pentru pus deasupra

- 500 g mere

- 2 linguri suc de lamaie

- 50 g gem de caise

- zahar pudra

Se curata marul si se da pe razatoarea mare. Se curata si morcovii si se dau pe razatoarea mica.  Untul moale se bate cu 50 g zahar si sare, apoi pe rand se adauga galbenusurile. Se pune apoi amestecul de faina de malai, migdale macinate si praf de copt. Se pun morcovii si marul, apoi albusurile batute cu restul de zahar si se amesteca de sus in jos. Se pune aluatul in tava, se niveleaza, se pun feliile de mere si apoi se baga la cuptor. Dupa ce s-a copt, se unge cu gem incalzit si se pudreaza cu zahar.

untul cu zaharul si sarea


adaugate galbenusurile


faina de malai, migdalele si praful de copt


marul si morcovii


albusurile batute spuma


asa arata aluatul


in tava






cu merele



si gata coapta


de aproape


felia


si sectiunea


marți, 29 mai 2012

Prajitura cu piersici si migdale





Nu e o prajitura chiar de sezon, dar si eu am facut-o cand inca nu aparusera capsunile. Tot puneam reteta dintr-o parte in alta, dar pe la inceputul lui mai s-a ivit ocazia si am facut-o. Exceptional de buna, desi pare foarte simpla. E exact pe gustul nostru.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 250 g unt moale

- 250 g zahar, eu am pus cam 180-190 g

- 1 lingura mare rasa, zahar vanilat

- coaja rasa de la o lamaie

- putina sare

- 5 oua

- 270 g faina

- 2 lingurite praf de copt

- 2 linguri migdale macinate

- 2 conserve de piersici ( a 850 ml )

Se bate untul moale cu zahar, vanilie, coaja rasa de lamaie si sare. Cate unul se adauga ouale, batandu-se bine dupa fiecare ou adaugat. Faina se amesteca cu praful de copt si cu migdalele macinate si se adauga la amestecul de unt. Aluatul se pune in tava, iar peste se pun jumatatile de piersica scurse de zeama din compot. Se coace prajitura pana trece testul scobitorii, se raceste apoi se pudreaza cu zahar.

untul cu zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie


ouale puse pe rand


faina cu migdalele si praful de copt


aluatul in tava, puse si jumatatile de piersici


si prajiturica simpla, dar foarte, foarte buna


de aproape


si inca una


sâmbătă, 26 mai 2012

Pancakes cu mere



Am sa incerc si alte retete, dar deocamdata folosesc reteta pusa de Criss pe forum mai demult. Am vazut ca sunt si retete cu ulei, dar inca nu ne-am saturat de varianta asta. Si musai sa pun fructe cand le fac. Ies tare, tare bune, mai ales cu un pic de sos de vanilie langa.

- 450 g faina

- 2 pliculete praf de copt, eu folosesc bio

- putina sare

- 3 oua

- 6 linguri zahar, eu pun un pic mai putin

- 450 ml lapte

- 3 lingurite unt

- un plic zahar vanilat, eu am facuta de mine si pun o lingura mare plina

- coaja rasa de lamaie

- mere

- o lingurita unt pt. calit merele

- o lingurita zahar pt. mere

- scortisoara dupa gust

Se pun intr-un bol laptele, zaharul, ouale, vanilia, sarea, coaja de lamaie si untul si se mixeaza. Faina de amestca cu praful de copt si se adauga peste lapte. Se mai bate astfel incat sa nu ramana cocoloase.  Eu bag aluatul la frigider, la fel cum fac si la clatite, si-l las cam 1 h la odihnit.
Merele se spala si se curata, apoi se taie felii subtirele. Se pun la calit in foarte putin unt si cu foarte putin zahar. Se lasa apoi la racit.
Pentru clatite se pun in tigaie cateva felii de mere, apoi se toarna aluatul. Se presara cu zahar pudra si se servesc cu sos de vanilie. Pentru sosul de vanilie am folosit inghetata de vanilie topita.

si clatitele americane



de aproape



vineri, 25 mai 2012

Supa crema de radacina de telina




Minunata aceasta supa. Si ca sa intelegeti cat e de buna, va spun ca e o supa pentru care Miculinul merge la bucatarie sa si-o incalzeasca.
De obicei servesc eu mancarea, sunt acasa pe cand vine Miculinul, imi place sa fac asta, asa ca pun masa, incalzesc mancarea, alea, alea. Uneori insa, de exemplu cand vin nemtii, stau pana seara. Si atunci ii las Miculinului mancare sa si-o incalzeasca. Daca e ceva ce nu-i chiar place, decat sa mearga sa si-o incalzeasca, mai bine baga ceva uscatele si gata. Ei asta e o supa pentru care Miculinul merge la bucatarie sa si-o incalzeasca. Deci e foarte buna.Cel putin pentru gustul nostru.
Reteta e din " nok lapya konyha ".


- o ceapa mijlocie

- 2 linguri ulei

- 1 radacina de telina mai mare

- 2 cartofi mijlocii

- 1 mar mijlociu

- 400 ml supa de carne

- sare, piper

- migdale felii

Se curata si se taie cuburi cartofii si telina. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Se adauga apoi telina si cartofii si peste putin timp se pune si marul. Se lasa putin la calit, apoi se toarna supa de carne. Se lasa pana cand se inmoaie telina si cartofii, apoi baga mixerul bat. Daca e prea groasa se subtiaza cu supa de carne suplimentara. Se serveste cu felii de migdale prajite putin fara grasime.

si supa


de aproape


miercuri, 23 mai 2012

Inghetata de orez



Am mancat prima data inghetata de orez undeva in Budapesta, dar atunci chiar nu ma gandeam ca voi ajunge sa fac eu acasa. Bine atunci nu ma gandeam ca voi face eu in bucatarie ceva comestibil, dar asta e alta poveste.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 310 ml lapte

- 50 g orez cu bobul rotund

- 2 jumatati de caise din conserva

- 65 g zahar

- putina sare

- 185 ml frisca

- 4 galbenusuri

- 1 plic zahar vanilat

- sucul de la 1/2 portocala

Se pun 250 ml lapte la fiert, se adauga orezul si sarea si se fierbe la foc moale, pana cand orezul se umfla si se ingroasa. Din 90 ml apa si 30 g zahar se face un sirop dens. Se fierbe pana cand se ingroasa bine de tot. Se bat 125 ml frisca si se pastreaza la rece. Doua galbenusuri se bat turnandu-se in fir subtire siropul. Se adauga si caisele pasate si se amesteca. Se adauga apoi orezul cu lapte, iar ultima frisca batuta. Se gusta si daca vi se pare se mai poate adauga zahar pudra. Se pune in cupe si se baga la congelator.
Pentru sosul de portocale se incalzesc 60 ml lapte cu 60 ml frisca. Se bat celelalte doua galbenusuri cu 35 g zahar si cu zaharul vanilat. La galbenusuri se adauga amestecul caldut de frisca si se amesteca, apoi se pune si sucul de portocala. Se rastoarna inghetata pe castroane, se pune sos de portocale sise serveste.

aici inghetata


de aproape


si sectiunea


luni, 21 mai 2012

Pogacele cu leurda




Stiam de leurda si am mancat in diferite locuri, dar sa gatesc eu ceva cu ea, doar acum. Normal ca n-am cules-o eu ( cred ca as fi luat doar frunze de lacrimioara ) ci e de la Kaufland, dar important e ca am inceput sa gatesc cu ea.
Reteta din " nok lapja konyha ".

- 500 g faina

- 100 g leurda, eu n-am cantarit-o, am avut o legatura de la Kaufland

- 2 galbenusuri + 1 pentru uns deasupra

- 100 ml smantana

- 250 g unt moale

- drojdie un cub, sau un plic de drojdie uscata

- 100 ml lapte

- 1 lingurita zahar

- o lingura rasa sare

Se face maiaua din putin lapte caldut, drojdie si zahar. Dupa ce incepe sa creasca se toarna in mijlocul fainii si se adauga restul ingredientelor, mai putin leurda. Se lasa intr-un loc caldut la crescut. Se intinde apoi aluatul foaie, iar peste se presara  jumatate din leurda taiata fasiute. Se impatura aluatul si se mai lasa 20 min la crescut. Se intinde din nou si se presara cealalta jumatate de leurda. Se impatura din nou. Apoi se intinde, se cresteaza, se taie forme rotunde, se ung cu galbenus se mai lasa putin la crescut, si se baga la copt.
Eu le-am facut in masina de paine si au iesit tare, tare fain. Eu a mai trebuit sa pun putina faina, dar stiti cum e cu cantitatile la aluatul dospit.

aici aluatul scos din masina de paine, intins si presarat cu jumatate de leurda


asa se impacheteaza, prima data dintr-o parte


apoi din cealalta


lasat la crescut in folie


se repeta operatiunea


se impacheteaza din nou si se mai lasa la crescut


taiate si pregatite de copt


unse cu galbenus, eu am presarat si cascaval ras


si gata coapte





de aproape





vineri, 18 mai 2012

Sparanghel verde cu rosii si paine prajita




Si daca tot suntem la capitolul sparanghel, mai pun o reteta cu care ne-am delectat cei doi Miculini, si tare, tare mult ne-a placut. Foarte, foarte simplu, da' tare, tare bun.
Reteta am citit-o intr-o revista cu programul TV, in Germania, si am retinut-o.

- sparanghel verde

- rosie

- ceapa verde

- putin ulei

- sare, piper

- o lingura otet de vin alb

- o lingura miere

- cateva felii de paine bagheta

Uleiul se pune la infierbantat in tigaie. Se adauga sparanghelul spalat si curatat si se trage putin in ulei si se pune deoparte. In uleiul ramas se pune otetul si mierea si se lasa putin. Rosia se taie cuburi si se amesteca cu ceapa taiata marunt. Se condimenteaza. Pe farfurie se pune sparanghelul, peste se toarna uleiul cu otet si miere si se serveste alaturi de rosia cu ceapa si de felii de paine prajite in putin ulei.

si aici farfuria


si de aproape


joi, 17 mai 2012

Strudel cu sparanghel



Nu mai gustasem pana acum vreo luna sparanghelul. Nu am fost foarte curioasa si nu m-am inghesuit. Luna trecuta insa, in Germania, s-a servit la cina, supa crema, iar felul doi ceva peste cu sparanghel si sos olandez.
Moammma ce mi-a placut, sparanghel as mai fi putut manca un kil, iar sos olandez vreo doi litri. Glumesc si eu, dar tare mult mi-a placut. Asa ca alaturi de afine a calatorit cu mine si sparanghelul.
La mine se numeste impropriu strudel, intrucat l-am facut cu foi de placinta, dar il voi reface cu siguranta si atunci am sa fac aluat de strudel. Miculinul a fost absolut incantat, e adevarat ca are si sunca, dar ma bucur mult ca a bobinat pana la ultima farmitura.

 Reteta din " secretele bucatariei ".

- foi de placinta

- putin ulei

pentru umplut

- 400 g cartofi pentru pireu

- 60 g unt

- putin zahar

- 1 lingura suc de lamaie

- 1 ceapa arpagic

- 1 legatura ceapa ciorii, a mea e uscata si am pus cat mi s-a parut mie ca trebuie

- 400 g sparanghel alb

- 200 g sparanghel verde

- 100 g cascaval ras

- piper

- 2 galbenusuri, unul pentru pireu unul pentru uns deasupra

- 6 felii sunca de Praga

- 20 g faina

- 200 ml smantana

Cartofii se curata si se pun la fiert ca si pentru pireu, in apa cu sare. Intr-un vas se pun la fiert 2 l apa cu o lingura sare, 10 g unt, suc de lamaie si foarte putin zahar. Sparanghelul se curata, cel alb pe toata lungimea, cel verde doar jos la baza unde e mai lemnos. Se leaga in doua manunchiuri si se pune la fiert in apa cu sare, lamaie si zahar. Se lasa 8 min. Cartofii fierti se paseaza, se adauga ceapa ciorii ,( in revista scria sa fie calita in unt, a mea e uscata dar oricum era nu o caleam ), cascavalul ras, 2 galbenusuri, sare si piper dupa gust. Sparanghelul se scoate, se trece prin jet de apa rece se taie capetele de la sparanghelul alb si se pun deoparte impreuna cu 200 ml de zeama in care au fiert. Se topeste untul si se ung foile de placinta cu unt topit, eu le-am uns cu ulei. Se suprapun 6-8 foi de placinta, unse intre ele. Peste foi se pun feliile de sunca, apoi pireul de cartofi. Peste cartofi se aseaza alternativ cele doua culori de sparanghel. Se ruleaza se unge cu galbenus si se baga la cuptor. Pentru sos se topeste untul si se caleste ceapa, se adauga 20 g faina si se caleste putin. Se adauga apoi cei 200 ml zeama in care a fiert sparanghelul si smantana. Se lasa putin sa fiarba, se adauga capetele de sparanghel alb, se gusta de sare si piper si se serveste cu strudelul.

pireul cu alea, alea


foile de placinta suprapuse


pusa si sunca, a mea a fost cam gros taiata si de asta s-au desfacut putin foile la copt


cartofii si sparanghelul


rulat si gata de cuptor


gata de papat, alaturi de sos




de aproape