miercuri, 28 martie 2012

Corabioare de banana cu mascarpone si zmeura




Aveti acasa copii mofturosi ? Eu n-am. In schimb suntem doi adulti, dintre care unul rade tot ce e dulce de fapt ar rade, pentru ca se mai abtine, celalalt e putin mai selectiv in materie de dulciuri, glazuri, alea, alea, nu insa si cand vine vorba de gratare. Cu toata selectivitatea lui a bobinat la greu si tare i-a placut. Asa ca pot sa va spun ca foarte bine functioneaza desertul asta si la adulti, nu numai la copii mofturosi.
Ideea din " blikk nok konyha ".

- banane, in functie de cat se doreste a se pregati

- 250 g mascarpone

- zahar praf dupa gust

- 200 g zmeura proaspata sau congelata

pentru decor

- cateva boabe de zmeura

- putina ciocolata

Se bate mascarpone cu zahar pudra dupa gust, si se amesteca cu pireul de zmeura care se trece prin sita pentru a indeparta samburii.
Se taie baza la banana astfel incat sa stea bine pe farfurie, se taie putin si pe partea opusa pentru a sta mai bine crema, se pune crema, se orneaza cu zmeura si ciocolata topita.

aici desertul



de aproape



si " sectiune "

luni, 26 martie 2012

Papricas de vitel cu nokedli



Foarte mult ne place papricasul, mancam si cu pui, dar parca asta din carne de vitel, ne place de departe cel mai tare. Si daca langa el sunt nokedli, apoi e clara treaba. Sunt sigura ca fiecare din voi are o reteta de papricas, sau ostropel sau cum am vazut eu ca se mai numesc mancarurile asemanatoare.
Eu fac cum face Lucica si facea Muni, doar ca pun si vin. Am citit eu undeva ca vinul face carnea sa se inmoaie mai repede, desi la vitel nu e cazul, asa ca eu pun si la ciorba cu carne de vita, putin vin, si fie e doar autosugestie, fie functioneaza, dar parca iese carnea mai moale. Iar nokedli i-am facut dupa o reteta pusa de Pupi pe " retete culinare ", cu iaurt, dar de acum asa am sa-i fac pentru ca mi-au iesit tare pufosi, moi si buni.

- carne de vitel

- o ceapa

- doi catei de usturoi

- sare, piper, boia, maghiran, chimin, cimbru ( putin )

- o lingura faina

- 80 ml vin sec, eu am pus rosu

- 300 g smantana

- putin ulei

pentru nokedli

- 150 g faina

- 2 oua

- 2-4 linguri cu varf de iaurt

- putina sare

Se taie ceapa marunt. Se pune uleiul la infierbantat, se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie. Pentru ca ceapa sa nu se prajeasca se adauga sare ceea ce face sa iasa apa din ceapa, si prin urmare nu se prajeste, doar se inmoaie. Se adauga carnea si se lasa pana cand isi schimba culoarea. Se amesteca pentru a nu se arde ceapa. Se pune si usturoiul si se toarna apa, cat sa acopere carnea. Se pun condimentele, vinul si se lasa pana se inmoaie bine de tot carnea. Daca e nevoie se mai completeaza cu apa. Se dizolva faina in putin lapte, se pune smantana si se da drumul la ingrosala peste carne. Se mai potriveste de sare si gata. Daca va place sosul mai gros se pune putin mai multa faina.
Pentru nokedli se bat ouale intr-o farfurie, apoi alternand se pune faina, si iaurtul. Se pune sarea, se omogenizeaza bine si cu o lingura se taie nokedli care se lasa intr-un vas cu apa cu sare, pus la fiert. Se fierb 3-4 minute,a poi se scurg. Se servesc alaturi de papricas.

nu prea am poze, decat cu produsul final, aici aluatul de nokedli



in apa, gata fierti



si papricasul



si una de aproape

vineri, 23 martie 2012

Prajitura cu crema de vanilie



Sau prajitura " Ohhh my God " cum era postata pe culinar, din pacate nu stiu de catre cine. E o prajitura mai " grea " dar e foarte buna la gust. Crema seamana foarte bine cu inghetata de vanilie de pe vremea lui Ceausescu. Si daca ma gandesc ca Miculinul nu prea mananca cu cacao, dar din prajitura asta a bagat tot ce a ramas acasa ( restul s-a dus la colegii lui ), chiar ca e OMG.
Scriu reteta cum o am eu listata de pe culinar, si am sa scriu si ce cantitati am folosit eu.

pentru blat

- 12 oua

- 12 linguri de zahar

- 3-4 linguri cacao

- 12 linguri faina

- 3-4 linguri ulei

scrie ca se fac 4-5 foi pe dosul tavii, eu pentru a-mi fi mai usor, am luat 10 oua si cantitatile aferente, la cacao si la ulei 5 linguri, si am facut 5 foi, fiecare din 2 oua, o lingura zahar, o lingura faina, o lingura cacao, o lingura ulei, eu asa stiu la piscot, cate oua atatea linguri de faina, iar daca se pune cacao, se inlocuieste faina, in reteta de pe culinar e mai multa faina, dar mie imi place asa cum am facut eu

pentru crema

- 12 galbenusuri

- 12 linguri zahar

- 2 pachete unt moale

- 4-6 linguri frisca

- esenta de vanilie, rom sau lamaie

eu am pus 10 galbenusuri, 10 linguri zahar ( de acum pun dupa gust ), un pachet de unt, 200 g frisca, data viitoare pun 400 g frisca

pentru glazurat

- ciocolata topita, sau rasa

in reteta de pe culinar scria ca a insiropat foile cu un sirop de apa cu zahar, eu nu le-am insiropat

Pentru foi se bat albusurile cu zaharul si putina sare ( asta e de la mine ), se adauga galbenusurile frecate cu uleiul, apoi faina amestecata cu cacaoa. Se omogenizeaza amestecand de sus in jos, apoi se coc foile pe doaul tavii unsa cu unt si tapetata cu faina. Eu pentru a avea foi egale, am facut fiecare foaie separat, dar merge sa fie facute deodata.
Pentru crema se bat galbenusurile cu zaharul pe baie de abur, pana cand zaharul e topit si amestecul arata ca o crema. Se ia de pe foc si amestecand se adauga cate putin din untul moale, pana se omogenizeaza complet. Eu am bagat putin la frigider pana sa bat frisca, si incepuse sa se taie. Noroc ca n-am lasat mult asa ca am adaugat frisca batuta si a fost ok. Data viitoare bat untul moale si adaug crema de galbenusuri complet racita. Poate nici n-am folosit cel mai bun unt, in fine data viitoare bat untul moale ( am sa iau unul de buna calitate ) si am sa adaug galbenusurile racite. Asa apoi se adauga frisca batuta, data viitoare dublez cantitatea si compensez si lipsa celui de al doilea pachet de unt.
Eu oricum multumesc pentru reteta, e foarte buna prajitura si am s-o mai fac.

din pacate n-am multe poze, aici galbenusurile luate de pe baie de abur si adaugat untul moale cate putin



pusa si frisca



pentru montare se pune prima foaie



crema



se tot continua pana obtinem asta



de aproape



si sectiune

joi, 22 martie 2012

Aperitiv cu peste afumat




Am luat de vreo doua ori macrou afumat, dar mie nu-mi place, mi se pare ca nu e afumat la fum normal, ci ca e dat cu aroma de fum, iar mie mi se pare foarte artificiala. Prima data am zis ca mi se pare, am mai luat inca o data, acelasi lucru. Am luat si din Ungaria pastrav afumat, la fel, parca si pe mana imi ramanea mirosul ala de afumat, oricat ma spalam. Dar celorlalti le place si nu li pare nimic anormal. Pastravul l-am facut salata si l-am servit cu castravete, iar Miculinul a fost foarte incantat.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

- 1 ou fiert tare

- o ceapa rosie

- 150 g peste afumat ( macrou, pastrav )

- 1 castravete acru

- 1 lingura smantana

- 1 lingura piper verde in otet

- sare, piper, marar ( marar eu nu am pus )

- castravete proaspat

Se fierbe oul tare, se taie marunt, la fel si castravetele si pestele, se omogenizeaza, se adauga smantana, piperul verde si se condimenteaza. Se serveste pe felii de castravete proaspat.

aici ingredientele



iar aici salata



de aproape

marți, 20 martie 2012

Cuburi fine cu nuci



Reteta asta mi s-a potrivit la fix, intrucat mergeam la Catalina iar ei ii plac foarte mult prajiturile cu nuca. In timp ce o faceam ma gandeam ca o s-o pun la checuri pe blog, ca prea seamana la cum se prepara cu " prajiturile din paine ". Mare mi-a fost insa surpriza cand am gustat-o, nici vorba de chec, e fina, buna si aluneca tare, tare bine. Data viitoare insa am s-o glazurez cu ciocolata.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 250 g unt moale, eu am pus 200 si am redus cantitatile proportional

- 125 g zahar

- 1 plic zahar vanilat, eu o lingura

- putina sare

- 2 linguri lichior amaretto

- 4 oua

- 250 g faina

- 2 lingurite praf de copt

- 125 g nuci macinate

pentru glazura

- 300 g zahar praf, nici vorba sa fi pus eu asa de mult

- un plic de cafea solubila

- 4 linguri apa

- cateva jumatati de nuca prajite in cuptor

data viitoare glazurez cu ciocolata

Se freaca untul moale cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga ouale pe rand, apoi lichiorul. Faina se omogenizeaza cu praful de copt si cu nuca macinata si se adauga la amestecul de unt. Se pune aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru glazura eu am dizolvat cafeaua in 4 linguri de apa si am tot adaugat zahar praf pana cand a avut o consistenta cremoasa, dar nici vorba de 300 g. Se unge prajitura rece cu glazura si se orneaza cu jumatati de nuca putin prajite in cuptor.

din pacate nu prea am poze, cam asa arata glazura inainte de o intinde pe prajitura



asta e prajitura



de aproape



si sectiunea

duminică, 18 martie 2012

Salata de sfecla rosie cu portocale



N-am sa spun ca sunt o mare iubitoare de salate, pentru ca as minti. Totdeauna voi prefera un langos, o prajitura cu mere, branza sau altceva la fel de "aluatos", dar stiu ca nu e bine, asa ca fac salate si mancam pentru ca stim ca sunt de mii de ori mai sanatoase. Unele ne plac mai mult, altele mai putin, asta insa cu sfecla si portocale e foarte, foarte buna.
Reteta din " secretele bucatariei".

- 300 g sfecla rosie cruda sau fiarta, eu am lasat-o cruda

- 4 portocale

- 200 ml vin rosu

- 5 lingri ulei de masline

- 1 baton de scortisoara

- 2 frunze de salvie, eu nu am avut

- sare, piper

- 2 foi dafin

- 6 boabe piper

- 1 catel usturoi

- putina coaja rasa de lamaie si de portocala, fara parte alba

- 3 linguri aceto balsamico

- 2 lingurite miere

Sfecla se curata si se taie rondele subtiri. Vinul se da in clocot, se adauga scortisoara, 2 frunze de salvie, foile de dafin, boabele de piper, usturoiul taiat feliute, coaja de lamaie si de portocala. Se lasa sa fiarba pana isi reduce volumul, astfel incat sa ramana cca 4 linguri de lichid. Se trece prin sita, se amesteca cu uleiul si otetul si se pune din nou pe foc. Se adauga mierea si se condimenteaza. Se toarna marinata peste feliile de sfecla si se lasa peste noapte, la frigider. A doua zi se curata portocalele, se taie felii si se amesteca cu sfecla. Eu am pus si niste rucola care s-a potrivit perfect cu gustul putin dulceag al salatei.

cam asta ar fi salata



si de aproape

vineri, 16 martie 2012

Tarte cu crema de vanilie/ciocolata si zemura



Again tarte, da ne plac. Miculinul le bobineaza la greu cu vanilie, dar am facut si cu ciocolata. Am incercat o reteta de aluat din " good food " dar nu mi-a placut foarte mult, deci raman la aluatul de la tartele cu dulce de leche.
Pun si reteta din GF, pooate intereseaza totusi pe cineva. Mie mi s-au parut mult prea tari, asa ca raman la varianta cu unt.

- 250 g faina

- 50 ml ulei

- 50 g smantana

- 1/2 pachetel praf de copt

- 25 ml apa minerala

nu au iesit foarte rele, dar varianta cu unt imi place mult mai mult

pentru crema de vanilie

- 200 ml lapte

- 70 g zahar

- o lingura zahar vanilat

- putina, putina sare

- 3 galbenusuri

- 2 linguri nu foarte pline amidon

- unt moale cat o nuca

pentru crema de ciocolata

- 200 ml lapte

- 70 g zahar, dar eu zic sa puna fiecare dupa gust

- 3 galbenusuri

- 2 linguri amidon

- unt moale cat o nuca

- 200 g ciocolata amaruie

Pentru crema se pun 150 ml de lapte pe foc. Se freaca galbenusurile cu zaharul, vanilia si sarea. Se toarna incet, incet laptele peste galbenusuri si se pune din nou pe foc. Amidonul se dizolva in restul de lapte ( 50 ml ) si se adauga la crema de pe foc. Se amesteca si se lasa pana se ingroase. Pentru crema de ciocolata se topeste ciocolata pe baie de abur si se adauga la crema de vanilie. In crema rece se adauga unutl moale.

aluatul dupa reteta din GF



cu apa minerala



formele de tarte imbracate in aluat




coapte " orb "



si aici aluatul tartelor, dar asa cum am spus deja, aluatul cu unt imi place mai mult



aici tartele cu vanilie



iar aici tartele cu ciocolata




de aproape

miercuri, 14 martie 2012

Tarte cu praz si muguri de pin



Odata cu prajitura " Eisberg " am dus la Cluj finilor nostri si tartele astea cu praz. Sigur ca Iulia nu a mancat, noua adultilor insa ne-au placut. Ca mie si Miculinului ne plac chestiile astea se vede, dupa cat de des le fac, dar ma bucur mult ca au placut si Clujenilor nostri.
Reteta din " secretele bucatariei ", dar pentru aluat am folosit reteta de la tartele cu dulce de leche, bineanteles fara zahar.


pentru alua,t reteta de aici, fara zahar

pentru umplutura

- 500 g praz

- 200 g sunca

- sare, piper, cimbru, busuioc, fiecare ce crede ca se potriveste

- cascaval si samburi de pin pentru presarat deasupra

Cu aluatul se procedeaza exact ca la tartele cu umplutura dulce pana la scosul din frigider. Astea nu se coc orb, ci cu umplutura in ele. Pentru umplutura se spala prazul si se taie inele. Se caleste in puntin ulei, se adauga sunca, se condimenteaza, se amesteca, se pune in fiecare forma de tarta umplutura, se presara cascaval ras si muguri de pin, si se baga la cuptor, pana se auresc.

aluatul in forme scos din frigider umplut cu praz si sunca



cu cascaval si muguri de pin



gata coapte



de aproape



si sectiunea

luni, 12 martie 2012

Chec cu fructe uscate II



Da, alta varianta si care de fapt mi-a placut mai mult decat prima. Placut, e cam mult spus la mine, ca nu-s fan prajituri "din paine", dar daca Lucicai astea ii plac, ce saracie sa fac ? Sa-i duc prajitura cu crema si s-o conving ca-i place ? I-am facut mai bine din carticica din Austria un " dundee cake ", un chec specific scotian si care a fost foarte, foarte apreciat. Miculinul mananca si el checuri, dar nu din astea cu stafide. Si cand spune asta, parca ma vad pe mine cand eram la camin si primieam la ujina o felie de cozonac cu rahat, cum ma chinuiam sa scot fiecare bucatica de rahat s-o arunc, si de abia apoi mancam ceva, ceva din felie. Nu-mi prea placea nici fara rahat, dar na daca era de la camin.....Pe drumul spre casa cu asta ma ocupam, sa scot bucatelele de rahat din felia de cozonac, sau stafidele din batonul de ciocolata. Noroc ca nu eram mare mancatoare, asa ca nu se intampla foarte des.

- 300 g fructe uscate, eu am pus stafide, mango, coaja de portocala, de lamaie, capsuni, cranberry

- 4 linguri rom

- 225 g unt moale

- 200 g zahar

- 6 oua

- 1 lingura gem de portocale

- 350 g faina

- 2 lingurite praf de copt

- 1/2 lingurita sare

- 100 g migdale macinate

- 150 g migdale intregi decojite, la mine au fost mai putine

- 50 g gem de caise

- 1 lingura apa

Fructele uscate se stropesc cu romul si se lasa sa stea cam 30 min. Se unge si se infaineaza o tava de fi 20 cm. Untul moale se bate spuma cu zaharul si cu sarea. Se adauga apoi pe rand ouale. Imediat ce ouale au fost absorbite se adauga gemul de portocale. Faine, praful de copt si migdalele macinate se omogenizeaza si se adauga la amestecul de unt. Se pun apoi si fructele impreuna cu romul. Se pune aluatul in tava, se niveleaza, se pun migdalele decojite in foema de cerc si se baga la cuptor, la foc mic, pana cand trece testul scobitorii. In cazul in care prajitura incepe deja sa fie coapta la suprafata dar nu si in interior, se acopera cu o bucata de hartie de copt si se mai lasa, pana se coace si in centru. Se scoate apoi pe un gratar, gemul cu apa se pun pe foc si cand s-au omogenizat, se trec prin sita si se glazureaza checul pentru a luci. Pentru a decoji migdalele se pun de cu seara in apa. A doua zi se decojesc cu usurinta.

fructele uscate, cu romul



untul batut cu zahar si sare, apoi adaugate ouale pe rand



cu gemul de portocale



faina, praful de copt si migdalele macinate, eu nu le-am mai omogenizat inainte



adaugate si fructele uscate



puse migdalele decojite si gata de bagat la cuptor, dupa ce s-a copt am vazut ca ar mai fi incaput cateva




gata copt



de aproape



si felia mea langa o cafeluta