luni, 31 octombrie 2011

Tarta TexMex cu porumb



Pentru mine e mai mult ca un pateu cu carne decat ca o tarta, de asta nici n-am pus reteta la tarte, dar de fapt fiecare poate sa-i zica cum ii place, esenta e ca tare, tare buna a fost. Sambata a fost ziua Lucicai si asta a fost una din chestiile cu care am contribuit eu. Pe langa o tarta cu pere si un tort simplut.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- o foaie de aluat foietaj

- 1 ceapa

- ulei

- 250 g carne de vita tocata, la mine a fost mai mult si a fost amestec

- sare, piper

- sos Tabasco

- 1 catel de usturoi

- 1 ardei gras verde

- 1 ardei gras rosu

- 400 g porumb din conserva, eu am pus 200 g

- 100 g cascaval ras

- 2 oua

- putin vin rosu, asta nu era in reteta, e de la mine

Se decongelaza aluatul si se pune in tava pregatita, lasand o margine mai inalta.
Se pune ceapa la calit, se adauga carnea, condimentele, eu am pus si maghiran, cimbru si putin chimion, fata de ce scria. Se lasa pana se evapora apa de pe carne, apoi se pune vinul rosu. Se lasa pana se inmoaie carnea. Apoi se adauga ardeii taiati cuburi, porumbul si sosul Tabasco. Peste foaia de foietaj, se presara putin pesmet, apoi se pune umplutura. Se baga la cuptor, iar intre timp se bat ouale cu cascavalul dat pe razatoare. Se toarna peste umplutura si se lasa pana se coace aluatul.

umplutura



aluatul in tava




cu pesmetul



cu umplutura



cu cascavalul



si tarta

joi, 27 octombrie 2011

Tortulet cu crema de mere



Daca stiam ce bun e, il faceam demult. Nu stiu de ce am tot ocolit reteta. Egal, in sfarsit am incercat reteta si tare bun a fost. Bine in revista titlul era tort cu mere si fistic, dar intrucat fisticul e doar decor, eu nu l-am inclus in titlu. Si la chestia " tort " asa avea de comentat, dar na treaca de la mine.
Reteta din " torturi si prajituri ".

pt. blat

- 2 oua

- 60 g zahar

- 70 g faina

- putina sare

- 1 lingura de apa fierbinte

pt. crema

- gelatina aferenta 500 ml lichid

- 1 kg mere + 4 mere

- 2 plicuri zahar vanilat

- zahar dupa gust

- scortisoara

- 4 galbenusuri

- 200 g zahar, dupa mine 150 g sunt mega destule

- 250 ml lapte, eu am pus 150 ml

- 100 ml vin alb dulce

- zahar 2-3 linguri

- zeama de lamie

- fistic tocat

Pentru blat se separa ouale. Se bat galbenusurile cu zaharul, sarea si 1 lingura de apa fierbinte. Se adauga faina, apoi albusul batut si se amesteca de sus in jos. Se toarna in tava unsa si tapetata si se coace pana trece testul scobitorii.
Se curata merele si se dau pe razatoare. Se calesc cu zahar dupa gust, vanilie, iar la sfarsit se adauga scortisoara, tot dupa gust. Se lasa la racit. Galbenusurile se bat cu 150 g zahar si laptele, pe baie de abur pana se umfla. Se raceste putin si se amesteca cu merele calite. Se adauga apoi gelatina hidratata si topita pe baie de abur.
Se pune inelul in jurul blatului, iar peste blat se pune crema de mere. Nu trebuie insiropat blatul, chiar daca pare tare, pentru ca inainte de a se inchega, crema inmoaie suficient blatul. Se baga la frigider si se lasa cateva ore. Restul de mere se taie felii subtirele si se fierb putin in apa cu vin, zahar si zeama de lamaie. Se aranjeaza apoi feliile de mere peste crema si se orneaza cu fistic tocat.

galbenusurile batute



adaugata faina



albusurile batute



in tava, inainte de copt



merele calite



galbenusurile batute pe baie de abur



galbenusurile cu merele



adaugata gelatina



asamblarea tortuletului, aici se vede ce stramb era blatul



pusa crema



apoi feliile de mere si fisticul



de aproape



felia



duminică, 23 octombrie 2011

Supa crema de rosii coapte



Reteta tot de la draga de Valentina, careia ii multumesc enorm. Miculinul mananca si trei zile la rand supa asta, fara sa comenteze. Desi, trebuie sa-ti spun, draga mea Vale, ca nu e ca supa de rosii de la camin. Atata le mai stresam pe Lucica si pe Muni, cand faceau supa de rosii, si de abia luam o lingura si ziceam gata, asta nu e ca la camin. Bine ca nici din aia de la camin nu mancam foarte multa, dar mai mult decat din altele. Dupa asta cu supa, am trecut la etapele urmatoare " da, tovarasa nu asa a zis ", sau "nu asa a facut". Cu toate ca de multe ori trebuie s-a fi stresat, niciodata cand ziceam ceva rau despre tovarasa sau profesori, nu mi se dadea dreptate. Acum vad ca educatia copiilor a "evoluat". Sigur, sunt si cazuri in care trebuie luate masuri, dar parca prea se exageraza. Ma rog " alte glasuri, alte incaperi ".

- 1,5 - 2 kg rosii coapte

- o ceapa mare

- 4-5 catei de usturoi

- un morcov

- o felie de telina sau un pastarnac

- o lingurita zahar

- piper, sare, busuioc, oregano, ulei de masline

Se taie rosiile si se pun pe hartie de copt, intr-o tava. Intre bucatile de rosii se pun cateii de usturoi necuratati, eu i-am curatat sa nu mai am treaba. Eu am presarat busuioc uscat ca doar de asta am avut, se stropesc cu ulei de masline si se baga la cuptorul incins la 180 C pentru o ora. Ceapa se pune apoila calit in putin ulei, se adauaga legumele taiate cubulete si se calesc putin. Se pun apoi rosiile impreuna cu zeama din tava, se acopera cu apa, eu am pus supa de legume, si se mai fierb 15-20 min. Se paseaza cu mixerul bat, se mai condimenteaza dupa gust, apoi se serveste cu parmezan ras deasupra. Delicioasa.

rosiile inainte de cuptor



dupa ce au stat in cuptor



si supica, tare, tare buna



Vale multumim mult de tot si pupam toata gasca.

vineri, 21 octombrie 2011

Cremes cu mere



Daca e toamna, e prajitura cu mere. N-are foi de cremes, dar aduce la gust. Cand am inceput sa scriu, ma gandeam sa scriu ca-i o reteta veche, vroiam sa scriu " dinainte de revolutie ", dar cumva mi-am dat seama ca reperul meu trebuie schimbat pentru ca e depasit. Pana nu demult, daca vroiam sa subliniez ca ceva e vechi, ziceam ca-i dinainte de revolutie. Acum imi dau seama ca au trecut intre timp mai bine de douazeci de ani, deci ceva vechi e vechi deja si daca e de dupa revolutie. Deci reteta e de " dupa revolutie " printre primele retete facute de mine, si o am de la draga de Agatha.

pt.foi

- 400 g faina

- praf de copt aferent, eu am pus un pliculet

- 150 g untura, merge la fel de bine si cu unt

- 3 linguri smantana

- un ou

- un pliculet zahar vanilat

- 150 g zahar

pt. crema

- 2 plicuri budinca de vanilie

- zahar dupa gust

- 700 ml lapte

- 200 g unt moale, eu nu pun mai mult de 100 g

- putina sare

- 1,5 kg de mere curatate

- 50 g unt

- zahar dupa gust

- 1 plic zahar vanilat

pt. glazurat

- zahar praf sau fin

- scortisoara

Pentru foi se amesteca ingredientele si se coc 3 foi pe dosul tavii. Crema se prepara conform indicatiilor de pe plic, sau daca faceti crema de vanilie de casa, dupa reteta folosita. Merele se taie felii subtiri si se calesc in putin unt cu zahar si vanilie, pana devin moi, dar nu terci. Peste prima foaie se pune jumatate de crema, apoi se pune jumatate din cantitatea de mere, din nou foaie, din nou crema si mere si ultima foaie. Cand se coc foile, cea mai frumoasa dintre ele, se pudreaza imediat ce se scoate din cuptor, cu zahar fin amestecat cu scortisoara.

ingredientele pentru foi



aluatul impartit in trei



una din foi inainte de cuptor



dupa cuptor



asta-i zaharul folosit de mine



aici cu scortisoara



foaia mea frumoasa, cica



merele la calit



asamblarea prajiturii, prima foaie, crema, mere



se repeta operatia



prajitura gata





de aproape

miercuri, 19 octombrie 2011

Creveti la cuptor




Draguta de Valentina, o prietena a mea de pe " retete in imagini ", care gateste numai minunatii, a pomenit la un moment dat de niste creveti pe care ii face ea la cuptor. Am ciulit urechea, i-am executat si cu siguranta nu ultima data. Prima data am facut greseala sa cumpar creveti de aia mici, mici, dar acum stiu cum sta treaba, si voi lua doar din astia mai marisori.
Coincidenta face ca si mie si Miculinului sa ne placa foarte mult fructele de mare, pestele si orice vine din apa. In unele concedii ne comandam efectiv doar asa ceva. Cea mai tare coincidenta insa in ce ne priveste, a fost cand am inceput sa iesim impreuna si sa povestim una, alta despre noi sa ne cunoastem mai bine. La un moment dat, eu foarte barosana i-am spus ca am facut scoala germana. La care el s-a uitat zambind la mine si mi-a zis ca si el.
dar sa trecem la creveti


- creveti congelati sau proaspeti, decorticati

- usturoi presat sau dat pe razatoare

- frunze de cimbru proaspat e cel mai bine, dar merge si uscat

- ulei de masline

- zeama de lamaie

Se amesteca crevetii cu aceasta marinata si se baga la frigider pentru cel putin 1 h. Eu i-am lasat peste noapte pentru ca asa mi s-a potrivit. Se pun apoi pe hartie de copt intr-o tava si se baga la cuptor pentr 45 min.
Minunati, si sosul ala care il lasa in tava, n-am cuvinte. Vale, multumesc tare mult pentru reteta.


crevetii cu ingredientele pentru marinata



in tava inainte de cuptor



gata de bobinat



de aproape

luni, 17 octombrie 2011

Salata bavareza de cartofi



Miculinul imi spunea mai demult ca ar vrea sa incerc sa-i fac salata de cartofi ca-n Germania si Austria, din aia de se serveste alaturi de snitel. Ii plac ca parca ar fi cu maioneza, dar totusi nu-s.
Pe sit-ul Ioanei " e retete " am gasit reteta, asa ca n-am stat prea mult sa ma gandesc si i-am facut. Foarte, foarte buni mi-au iesit, si-i multumesc tare mult Ioanei. Mai sunt multe retete la ea, pe care as vrea sa le incerc, numai ca lista-i lunga.

- 600 g cartofi albi fierti

pt. vinegreta

- 1 ceapa mica

- 200 ml supa de vita ( sau pui ), eu am pus de vita

- 2 linguri otet de mere, Ioana a pus de orez si mi-a scris ca se gaseste la carrefour

- 4 linguri suc de pe castarveti murati, in otet

- 5 linguri ulei de floarea soarelui

- 1/2 lingurita zahar, eu am pus cam o lingurita

- 1/2 lingurita piper negru macinat

- 1/2 lingurita sare

- 1 lingurita mustar

Se fierb cartofii in coaja, pana intra usor furculita in ei. Ceapa se caleste in 2 linguri de ulei, doar 30 de secunde pana se inmoaie. Se toarna supa de vita si se aduce la fierbere. Se adauga otetul, sucul de pe castraveti si uleiul ramas. Se trage oala de pe foc, se adauga zaharul, piperul, , sarea si mustarul si se amesteca pana se dizolva. Cartofii se fierb si se curata de coaja, cat de fierbinti se poate. Se taie cubulete, eu i-am taiat feliute subtiri. Se toarna vinegreta fierbinte ( daca s-a racit intre timp se reancalzeste ), peste cartofii cat se poate de fierbinti. Amidonul din cartofi impreuna cu vinegreta formeaza apoi un sos deosebit de bun. E necesar sa folositi cartofi fainosi, eu mai mult decat ca cei albi sunt mai fainosi decat cei rosii, nu stiu. Pe situri nemtesti, dau si soiuri de cartofi care se folosesc, dar eu aici oricum nu-i gasesc.

cartofii fierti si taiati



cu vinegreta



noi am servit cu snitele



de aproape, eu am pus si niste ridichi, se pot pune castraveti cruzi, oua