joi, 30 septembrie 2010

Banane in aluat, cu sos de pireu de castane



Sunt multi patiseri renumiti care-mi plac, dar de departe printre preferaetele mele, este Anna Olson. Urmaream " ceva dulce ", pe Euforia, cu tare mare placere. Si reteta asta tot acolo am vazut-o, si am stiut ca o sa ne placa tare mult. Si ca veni vorba despre castane, de abia astept sa mergem saptamana viitoare la SM, sa-mi cumpar castane coapte. La Iasi nu erau, si nu sunt nici la Tragu Mures. In SM se vand la colt de strada, si de abia asteptam toamna sa mancam castane. Cand ieseam de la scoala, primul drum era la castane. Pana sa ajung in Iasi, nu-mi inchpuiam ca exista cineva, caruia sa nu-i placa castanele coapte. Pireul mai da, dar castanele coapte chiar nu-mi inchipuiam ca pot sa nu placa cuiva. Dar o colega din Iasi, careia i-am dat sa guste, mi-a spus ca au gust de cartofi. Mi-am dat seama ca asa este cu multe chestii, unora plac, altora nu, e chestie de gusturi. Nu inseamna ca daca imi plac mie, trebuie sa placa tuturor.

- 2-3 banane

- 125 ml apa de la gheata

- putina sare

- putin praf de copt

- faina cat sa rezulte un aluat ca de clatite

- 2 linguri de rom

- un borcan piure de castane

- doua trei linguri de frisca, sau smantana

Din apa, sare, praf de copt si faina se face un aluat ca de clatite. Se lasa putin la odihnit, iar intre timp se taie bananele felii si se stropesc cu putin rom. Se scurg apoi feliile de banane, se dau prin aluat si se prajesc in ulei incins. Se servesc apoi cu piureul de castane diluat cu frisca batuta si cu romul de pe banane.


feliile de banane, la scurs



date prin faina



prin aluat



pireul de banane cu frisca si rom, eu am avut pireu la borcan, care e destul de moale, cel la pachet e mai tare si trebuie omogenizat bine de tot



gata prajite



de aproape



si sectiune

marți, 28 septembrie 2010

Prajitura cu ananas si banane



Nu am putut sa fac multe pregatiri de ziua mea, din lipsa de timp, dar o tarta dospita cu praz, o salata de cartofi cu peste si o prajitura cu ananas tot am dus. Nu-mi place deloc sa fac pe fuga " bucatareala ", dar pentru ca deocamdata asta e situatia, ma conformez.
Reteta prajiturii am luat-o de pe un site german cu retete americane, si bineanteles, am adaptat-o.

Pt. blat

- 4oua

- 200 g unt

- 250 g faina

- 100 g zahar

- 1 pachetel zahar vanilat

- 1 pachetel praf de copt

- putina sare

- 1 lingura lichior amaretto

Pt. insiropat

- zeama de pe un compot de ananas, sau alta zeama de compot

- 4 linguri zahar

Pt.umplut

- un compot mare de ananas

- 150 g zahar brun

- 3 banane

- budinca de vanilie din 1/2 l lapte

- glazura de ciocolata

Pentru blat se bate untul cu zahar, vanilie, sare, pana devine spumos. Se adauga ouale unul cate unul, apoi lichiorul, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se baga la cuptor si se coace pana trece testul scobitorii. Se insiropeaza cu zaharul pus la caramelizat si stins cu zeama de pe compot de ananas. Pentru umplut se pune compotul de ananas intr-un vas, impreuna cu zeama si cu zaharul, se blenduieste si se pune pe foc, pana se ingroasa, ca un gem. Pentru crema de vanilie eu am folosit reteta de crema de vanilie de la prajitura cu smochine. Apoi se pun feliile de banane, iar peste glazura de ciocolata, adica ciocolata topita si subtiata cu doua linguri de ulei.

blatul insiropat, si pus gemul de ananas



pusa si crema de vanilie



puse si feliile de banane



cu glazura de ciocolata



Din pacate pozele nu reflecta nici pe departe, ce buna a fost prajitura. Herr Mitu a mancat-o cu mare placere.

duminică, 19 septembrie 2010

Prajitura cu smochine si crema de vanilie



Scriu acest post, inca sub influenta familiei Iepu, cu care am petrecut doua zile tare frumoase, dar care au trecut atat de repede, incat de abia ne-am dat seama de ele. Tare frumos a fost.
Prajitura asta insa am facut-o mai demult, dupa o reteta de Bernd Siefert, patiser pe care l-am descoperit datorita Cameliei. Cami, multumesc. Are torturi superbe, unele dintre ele, le gasiti executate pe blogul Cameliei.

- o foaie de aluat foietaj

- 1 galbenus

- fulgi de migdale

- 50 g zahar brun

pt. umplutura

- 150 g prune

- 80 ml vin rosu

- 80 g smochine proaspete

- 1 portocala

- miezul de la 1/2 baton de vanilie

- scortisoara pudra

- 4 foi gelatina

- 15 g samburi de pin

- 130 g zahar

pt. crema de vanilie

- 4 foi de gelatina

- 400 ml lapte

- miezul de la 1/2 baton de vanilie

- 2 oua

- 2 galbenusuri

- 125 g zahar

- 25 g amidon

- 25 g faina

- 200 ml frisca

Aluatul se tiae patratele, in revista scria 6x6 cm, dar eu le-am facut 5x5 cm sa poata fi bagate mai usor in gura. Se ung cu galbenus batut, se presara cu fulgi de migdale si zahar brun si se baga la copt. Se lasa pana se auresc. Pt. umplutura se taie fructele marunt, se amesteca cu restul ingredientelor ( mai putin gelatina )si se pun pe foc. La sfarsit se iau de pe foc, se racesc putin, si se amesteca cu gelatina hidratata si topita.
Pt. crema de vanilie, se pune laptele cu semintele de vanilie la fiert. Ouale, galbenusurile, zaharul, faina si amidonul se bat impreuna. Se adauga in laptele luat de pe foc, si putin racit. Se pun din nou pe foc si se lasa sa dea un clocot. Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga gelatina hidratata si topita. Cand incepe sa se inchege se adauga frisca batuta spuma.
Pe jumatate din patratele de aluat se pune crema de vanilie si fructe si se acopera cu alt patratel de aluat.

aluatul pregatit pentru copt



amestecul de fructe



asta e frisca pe care o folosesc eu, naturala si foarte, foarte buna



cam asa arata gata batuta




crema de vanilie, care mi se pare foarte, foarte buna, fara atata faina, daca se face cu agartine ( eu nu mai am ), e chiar ok



fructele, foarte, foarte bune



prajitura gata



de aproape



in revista avea mai multe straturi, dar mie doua mi s-au parut suficiente. E o prajitura foarte, foarte buna.

joi, 16 septembrie 2010

Smochine cu branza de capra



Gand la gand cu bucurie. Inainte de a posta am vazut ca si Alison a postat o reteta cu sochine. Faptul ca-n weekend ne vom intalni e un alt " gand la gand cu bucurie ".
Reteta asta am vazut-o prima data in Lisa, o revista cumparata din Germania, apoi in " Secretele bucatariei ", ocazie cu care am constatat ca din Lisa, sunt traduse de fapt retetele din "secrete ". E grupul Burda, asa ca e normal.

- 4 smochine

-4 felii de branza de capra

- 2-3 linguri de miere fluida

Se spala si se usca smochinele. Se taie in patru in forma de cruce si se daparteaza putin. Se sfarma branza, sau se taie felii, se umplu smochinele, se toarna mierea peste smochine si se baga la cuptor pentru 5-8 min, pana se topeste branza. Se presara cu piper roz si se servesc.

se taie smochinele in cruce si se departeaza putin " petalele "



se pune branza de capra si se toarna putina miere



se lasa pana se topeste branza de capra, eu le-am lasat putin prea mult, si a stricat la aspect, dar la gust au fost beton



de aproape




Foarte, foarte bune au fost.

marți, 14 septembrie 2010

Pere in aluat foietaj



Si ultimul desert din ciclul celor cu pere, este pere in foietaj, reteta luata din " blikk nok konyha ". Eu nu m-am " dat in barci " dupa el, dar Herr Mitu l-a foarte apreciat. Normal ca in revista arata impecabil; la mine s-au cam desfacut fasiile de aluat, dar asta se intampla de fiecare data, asa ca nu ma mai stresez absolut deloc. Bine ca i-a placut Omului.


- 4 pere

- 200 ml vin alb sec

- 4-5 cuisoare, eu nu am pus

- scortisoara

- 3 linguri zahar

- o lamaie

pentru umplutura

- 50 g migdale macinate

- 30 g zahar pudra

- un galbenus pentru uns

Se curata perele si se scoate casuta samburilor pe dedesubt. Se fierb apoi perele in jur de 15 minute, cu vinul, tot atata apa, zeama de la o jumatate de lamaie, zaharul, si mirodeniile.
Migdalele macinate se amesteca cu zaharul pudra si cu cateva picaturi de apa, ca sa se omogenizeze. Aluatul se taie fasii cat mai lungi posibile, late de 2 cm. Se usca perele, se umplu cu amestecul de migdale, se invelesc in fasii de aluat, se ung cu galbenus si se coc pana se auresc.

perele scobite, eu le-am scobit cu ustensila pentru mere



umplutura de migdale



perele fierte, puse la scurs



aluatul taiat fasii



perele umplute, si imbracate



unse cu galbenus si puse la copt



gata coapte



si sectiunea

duminică, 12 septembrie 2010

Desert cu pere, la cana



Am mancat pentru prima data acest desert, acum doi ani, in Austria. Omului i-a placut mult de tot, asa ca atunci cand am gasit reteta in revista " Lecker ", m-am si grabit s-o fac. In revista se numeste " strudel .....", dar dupa mine strudelul are un alt aluat decat cel de foietaj, asa ca eu i-am spus desert.

- aluat foietaj

- 4 pere, eu am pus si un mar

- zeama de la o lamaie

- 200 ml suc de mere

- 2 linguri cu varf zahar, sau dupa gust

- 1 plic zahar vanilat

- 1/2 lingurita scortisoara

- 1 lingura cu varf praf de budinca de vanilie, se poate pune si amidon

- 1 galbenus

- inghetata de vanilie

Perele si merele, se curata si se taie bucatele. Se amesteca cu zaharul, vanilia, scortisoara, sucul de lamaie si cel de mere. Se lasa la foc mic 6-8 min. Praful de budinca se dizolva in putina apa si se adauga perele luate de pe foc. Se pun din nou pe foc pentru 2-3 minute. Amestecul de pere se repartizeaza in 4 cani rezistente la foc. Se unge marginea canilor cu putin galbenus si se acopera cu cate un disc de aluat, decupat putin mai mare decat deschiderea canilor. In mijlocul aluatului se taie cate un " slit " se unge aluatul cu galbenus si se baga la cuptor pana se auresc. Se servesc cu inghetata de vanilie.

perele puse la inmuiat



adaugat praful de budinca dizolvat in apa



perele repartizate in cani, sa nu umpleti asa de tare canile, mi-am dat seama dupa ce am facut poza, si am mai luat din umplutura



poza e urata, dar se vede marginea canii unsa cu galbenus



pus aluatul si decupat " slitul "



gata de mancat



de aproape



si inca o poza

vineri, 10 septembrie 2010

Helena muffins



Sincera sa fiu am cautat pe net, de ce se cheama asa, dar n-am gasit nimic. Nici n-am avut multa rabdare sa caut, e drept. Reteta am luat-o din cartea mea cu muffinsi, si este prima reteta din seria de dulciuri cu pere, fructele preferate ale Omului.

- 2 pere mai mari sau 3 mici

- zeama de la 1/2 lamaie

- 200 g faina

- 2 lingurite cu varf praf de copt

- 100 g zahar

- 2 pliculete zahar vanilat

- 200 g iaurt natural

- 80 g unt

- 4 linguri tuica de pere, merge si suc de pere

- putina sare

- 2 oua

- 2 linguri zahar praf

- 60 g ciocolata amaruie

- 60 g ciocolata alba

- 200 ml frisca

Se incalzeste cuptorul si se pregateste forma de muffins. Se curata perele, se scoate casuta samburilor, astfel incat sa le ramana codita, si s etaie felii subtirele. Untul moale se freaca cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga ouale unul cate unul, apoi iaurtul si tuica de pere. Ultimul se adauga amestecul de faina si praf de copt. Se pune aluatul in forme, iar in mijlocul fiecarei forme se pune cate o felie de para. Pentru sosul de ciocolata se infierbanta frisca, se adauga zaharul praf, apoi cele doua feluri de ciocolata si se amesteca pana se topesc. Daca se foloseste frisca vegetala, nu se mai pune zahar praf.

untul cu zahar, vanilie si sare



ouale adaugate unul, cate unul



cu iaurtul si tuica de pere



nefiind mari bautori de alcool, tuica asta inca nu a fost inceputa, sta la noi in bar de cativa ani



adaugata faina amestecata cu praf de copt



asa arata aluatul, nu trebuie amestecat prea mult; cu cat se amesteca mai putin cu atat ies muffinsii mai pufosi



Aluatul in tava , cu feliile de pere



gata coapte



si de aproape